wtorek, 9 lutego 2010

International Pizza Day




To nie przypadek, iż właśnie dziś rozpoczynam swoje blogowanie.. Toż to 9 lutego wypada Światowy dzień pizzy!! A ja pizzę po prostu uwielbiam..

Pizza to istny fenomen. Dawniej - posiłek włoskiej biedoty, obecnie - "obiad niedzielny" w wielu domach..
Jak mało które danie łączy całą rodzinę, gdy wszyscy rzucają się na ten gorący i zabójczo pachnący placek, ażeby załapać się na jak największy kawałek.
Z drugiej strony, jak mało który posiłek potrafi poróżnić znajomych, kiedy to podczas wizyty w pizzerii nadchodzi chwila wyboru dodatków.. Na szczęście, gdy tylko pizza wjeżdża na stół, wszystkie konflikty idą w zapomnienie.

International Pizza Day beze mnie?? Nigdy więcej...


Pizza, moja ulubiona

Każdy lubi inną. Jeden z mozzarellą, inny z żółtym serem. Niektórzy nie wyobrażają jej sobie bez prawdziwego sosu pomidorowego, innym wystarcza ketchup. Pieczarki, pepperoni, szynka, kukurydza, cebulka, kurczak, brokuły... Dla każdego coś dobrego. I najważniejsze...ciasto! Dla mnie to właśnie ono odgrywa decydującą rolę - nawet najlepsze dodatki nie zatuszują smaku kiepskiego drożdżowego placka. Mój ideał: gruby, puszysty i mięciutki spód, ale z chrupkimi brzegami. A ten właśnie taki jest:

Idealny spód (cytuję za dorotus76)

Składniki:

* 2 łyżeczki suchych drożdży (7 g)
* 1 łyżeczka cukru
* 2,5 szklanki mąki (375 g)
* 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1/4 szklanki kaszy mannej (40 g)

Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać miksturę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy mannej, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą kaszy.

Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego :)


Sos, po prostu genialny (znaleziony tutaj)


Składniki:

* 400g pokrojonych pomidorów z puszki
* 1 posiekany ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
* 2 łyżki porwanej, świeżej bazylii
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1/4 łyżeczki suchych płatków chilli
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* sól i pieprz do smaku

Wrzucić do rondla pomidory, czosnek, oliwę, cukier, chilli, trochę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Dodać resztę przypraw. Ostudzić.

Moje ulubione dodatki:

* 1/2kg podduszonych pieczarek
* 3 pomidory, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w plasterki
* 2 czerwone cebule, pokrojone w talarki
* spory kawałek papryki, pokrojony na kawałki
* duża garść kukurydzy z puszki
* 2 kule mozzarelli, starte + garść startego żółtego sera

PYCHA!!!!






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails